Празник е! Вижте кого почита църквата днес – на 2 март Православната

...
Празник е! Вижте кого почита църквата днес – на 2 март Православната
Коментари Харесай

Празник е! Вижте кого почита църквата днес

Празник е! Вижте кого уважава църквата през днешния ден – на 2 март Православната черква почита паметта на свещеномъченик Теодот, Киринийски свещеник. Той бил родом от област Галатия в Мала Азия.
В края на III век отишъл на остров Кипър
да проповядва вярата в Христос. Неговите думи и добродетелният му живот мощно въздействали на езичниците на острова. Мнозина от тях повярвали и се покръстили в името на Господ Иисус.

Постепенно се събрала огромна християнска общественост и в град Кириния на северния бряг на Кипър избрали Теодот за свещеник.
Той доста години сполучливо управлявал църквата.
Но източният император Лициний, който дружно с Константин Велики подписал Миланския едикт за независимост на християнството, след това се отметнал и траял да преследва християните. Затова шефът на Кипър Савин заповядал да повикат Теодот на съд съгласно старите условия. Епископът разбрал за заповедта му, не дочакал пратените бойци и самичък се явил при Савин.
Той се опитал да го убеди да се отхвърли от
вярата си, само че епископът бил неотстъпчив.

Започнали да го изтезават, ползвали разнообразни мъчения, които Теодот търпеливо понасял. След това го отвели оцапан с кръв в тъмницата. Подир няколко дни шефът още веднъж го повикал и се опитал да го убеди да се откаже от Христос. Епископът обаче продължавал умерено да понася мъченията. Без да обръща внимание на личните си премеждия,
той молел Бог да дарува мир на Църквата
и самообладание на гонените християни. Мнозина от присъстващите езичници, като видели неговата неотстъпчивост, проумели силата на същинския Бог.

Накрая шефът заповядал да отведат Теодот в тъмницата и го държал дълго там.

Вярващи го посещавали в килията и той ги наставлявал да живеят почтено за званието християни. Скоро по-късно император Константин победил Лициний и заповядал да се приключи гонението. Затворените в тъмници християни били освободени. Свети Теодот живял още две години като Киринийски свещеник и се упокоил в мир в към 326 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР